Zondagavond 19 maart 2023, 20.00 uur: muzikale avond rondom de Mattheus-passie van Bach.
Wie heeft er nog nooit van gehoord: de Mattheus-passie van Johann Sebastian Bach? Nederland heeft een bijzondere traditie. In de maanden voor Pasen is dit geweldige, meest tijdloze muziekstuk uit de 18e eeuw talloze keren te beluisteren.
Heel wat mensen bezoeken jaarlijks een uitvoering, of zingen zelf mee in een koor. Maar daarna gaat de muziek weer voor een jaar de kast in – en dat is jammer, want je raakt nooit uitgeluisterd op dit stuk. Áls je tenminste weet waarnaar je luistert… Ook voor wie het stuk nog nooit echt heeft beluisterd, is het de moeite waard op 19 maart langs te komen en ermee kennis te maken. Kenners zeggen dat het een magisch werk is. Steeds weer ontdek je nieuwe dingen. Maar: wat is dat dan precies? En: moet ik gelovig zijn om dat te ontdekken, of ouder dan 65…? Om die twee vragen alvast te beantwoorden: nee, en nee. Steeds meer jonge mensen raken in de ban van dit werk, en er zijn inmiddels uitvoeringen in allerlei muziekstijlen van deze tijd: van rap, trance house tot zelfs flamenco. Dat is dus de magie van dit fameuze muziekstuk: het overtuigt in welke muzikale gedaante dan ook, voor elke leeftijd, gelovig of niet. De topdirigent John Elliot Gardiner, die het stuk vaak heeft uitgevoerd, zegt: ‘Ik ben weliswaar atheïst, maar als ik de Mattheus-passie dirigeer ben ik een paar uur lang een gelovige.’ Dat doet dit werk dus met je. Geen zorgen: we gaan geen houseversie beluisteren. Ook voor theologische verhandelingen bent u op 19 maart aan het verkeerde adres. Nee, u krijgt die avond een soort luisterwijzer voor het stuk. Met welk doel is het gecomponeerd, en hoe is het opgebouwd? Waar komt de emotie vandaan in dat beroemde ‘Erbarme dich’? Waarom is het stuk eigenlijk geschreven voor twee orkesten en twee koren? Er is ruimte voor de beginnende liefhebber, maar ook de gevorderde luisteraar is welkom. Misschien wilt u weten wat de rol is van de Gulden Snede, of de getalreeks van Fibonacci? Of waarom er een kruis te weinig staat in de bladmuziek…?
Peter Ouwerkerk, die als organist zelf aan inmiddels meer dan honderdvijftig uitvoeringen van de passies van Bach heeft meegewerkt en er ook steeds weer iets nieuws in ontdekt, kan er uren over vertellen. We houden het wat korter en ook laagdrempelig: voor iedereen is het interessant. En… natuurlijk gaan we ook delen van het stuk beluisteren.
Tot zondagavond 19 maart!